EN / SLO

Book Fair BOOKS AT THE TROUGH

Small and Pocket Publishers' Book Fair
9th and 10th June 2015, from 11 a.m. to 10 p.m.
Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, Slovenia

Mali neodvisni in neprofitni založniki izdajajo knjige, za katere verjamejo, da širijo intelektualni horizont naše družbe, jo bogatijo in ji dajejo moč za introspekcijo in avtonomno mišljenje. Pogosto tvegajo z novimi, drugačnimi avtorji, dajejo možnost novim perspektivam. Večje založbe stavijo na lažje, manj zahtevno in bolj prodajno naravnano literaturo. Če želimo ohraniti kvaliteto slovenskih knjig, je treba neprofitne založnike, ki pogosto delujejo tudi ljubiteljsko, podpreti.

Mali izdajatelji si prizadevajo za izdajanje kakovostnega leposlovja, tudi poezije. Toda finančna kriza se zelo pozna, podpora Javne agencije za knjigo je vsako leto manjša, razpisi so vedno bolj pisani po meri večjih, kapitalsko močnih založb. Neodvisni mali založniki ne morejo konkurirati večjim, dobičkonosno usmerjenim. Pretežni del knjigarniške mreže po Sloveniji je v lasti ene od večjih založb. Manjši založniki si težko privoščijo plačevati 40-odstotni rabat, da pridejo v knjigarne, hkrati pa v knjigarnah njihove knjige niso izpostavljene, prej obratno. Na vsakoletnem Slovenskem knjižnem sejmu si male založbe stojnice praktično ne morejo privoščiti, saj ni variante, da bi prodale toliko, da bi krile ceno stojnice. Tako je tudi na Slovenskih dnevih knjige.

9. in 10. junija bo v Menzi pri koritu prvi knjižni sejem neodvisnih malih in žepnih založb. Cilj tega dogodka je omogočiti srečanje bralcev in knjig v najbolj ugodnih pogojih za bralce in za izdajatelje. Med sejmom bodo potekale krajše predstavitve novosti sodelujočih založb.

Sodelujejo: KUD Kentaver, Center za Slovensko književnost, LUD Literatura, LUD Šerpa, KUD Zrakogled, Zveza Modro bela ptica, KUD Police Dubove, E-besede, Hiša poezije, VigeVageKnjige (seznam sodelujočih založb se še dopolnjuje)

Vstop je prost.

Organizirata: KUD Kentaver in Menza pri koritu

Literary association IA

Zlati Čoln 2010